Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karkkilan äänikuningatar Heli Ahjoniemi aluevaltuustoon: "Todella hämmentynyt, juhlallinen ja kiitollinen olo"

Karkkilan terveysasemalla sairaanhoitajana työskentelevä Heli Ahjoniemi (44) on valittu Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuustoon. Hän sai vaaleissa 735 ääntä ja nousi hyvinvointialueen valtuustoon ainoana karkkilalaisena.

– Todella hämmentynyt, juhlallinen ja kiitollinen olo, kuvailee Ahjoniemi tunnelmiaan vajaa vuorokausi vaalien jälkeen ja paljastaa, että vaalivalojaiset kukkuluuruu valvotti puolille öin vaikka seuraava työvuoro oli aamuruuhkassa.

Aiotko vielä jatkaa sairaanhoitajan työssä, haetko virkavapaata vai miten aiot priorisoida oman ajankäyttösi?

– Tunnustan heti, että en osaa vastata vielä tähän kysymykseen, toteaa Ahjoniemi ja täsmentää, että haluaisi jatkaa työssään sairaanhoitajana, mutta ei vielä tiedä onnistuuko se käytännössä.

– En ole haaveillut ammattipoliitikon urasta. Olen periaatteessa sitä mieltä, että on huono jos kosketuspintani kenttään katoaa.

Mainitse kolme tärkeintä asiaa mihin ja miten aiot aluevaltuutettuna vaikuttaa?

Vaalivalvojaiset kukkuluuruu valvotti puolille öin.

Heli Ahjoniemi

– Ensinnäkin, nyt en puhu vain Karkkilasta, kun sanon, että perusterveydenhuolto ei voi olla kaukana ihmisistä. Perusterveydenhuollon saatavuudesta leikkaaminen vain kasvattaisi erikoissairaanhoidon kuluja.

– Toiseksi haluan panostaa mielenterveys- ja sosiaalipalveluihin. Erityisesti tukea tarvitsevat lapset ja nuoret sekä heidän perheet. Kolmas tavoitteeni on edistää vanhusten asumispalvelujen riittävyyttä. Kotihoito on tietenkin ihanne, mutta kaikille, kuten muistisairaille, ei kotona asuminen yksin ole turvallinen asumisratkaisu lainkaan, summaa Ahjoniemi ja huomauttaa, että päätyi edellä oleviin kehityskohteisiin siksi, että haluaa ennen muuta turvata kaikkein haavoittuvimpien ihmisryhmien palvelut.

Hyvinvointialuetta rakennettaessa iso osa valtuutettujen työstä on hallinto- ja talouspolitiikkaa. Miten aiot valmistautua ottamaan haltuun nämä osa-alueet?

– Mietin tätä kovin jo ennen vaaleja ja päädyin siihen, että minun ei itse tarvitse tietää ja osata kaikkea. Aion hyödyntää hallinto- ja talousasiantuntijoita.

Vaikuttamistyön Ahjoniemi suunnittelee aloittavansa verkostoitumisella.

– Asetelma aluevaltuustossa ei ole helppo, perustelee Ahjoniemi ja viittaa siihen, että on tullut valituksi aluevaltuustoon ainoana karkkilalaisena ja oma vasemmistoryhmä on aluevaltuuston vähemmistöryhmä.

Aluevaltuustoon tuli valituksi vahva kattaus sote-alan ammattilaisia. Onko vaarana, että päätöksenteko aluevaltuustossa muuttuu ay-politiikaksi?

– Ammattiyhdistystoiminta ja hyvinvointipalvelujen turvaaminen ovat kaksi eri asiaa, linjaa Ahjoniemi ja arvioi, että aluevaltuustossa tämä on tuskin kenellekään epäselvää, että palvelun käyttäjien tulee pysyä keskiössä.

Olit kesän 2021 kunnallisvaalien sekä nyt aluevaalien Karkkilan ääniharava. Sait kaikista Karkkilassa annetuista äänistä viidenneksen. Samalla Karkkilan vasemmistoliiton äänipotti nousi 27,3 prosenttiin. Tuloksesta voi päätellä, että olet puolueellesi arvokas ääniharava ja sinut halutaan mukaan taas seuraaviin vaaleihin. Oletko asettumassa kesän 2023 eduskuntavaaleihin ehdolle? Aiotko harkita asiaa?

– Tässä hetkessä sanon ei. Sitä en tiedä harkitsenko asiaa myöhemmin. Nyt on ensin tämä pala purtavana, muotoilee Ahjoniemi ja huomauttaa, että luottamustoimia ei ole tehty rohmittaviksi.