Ennnakkoäänestyksen koronaturvallisuuteen on panostettu monin tavoin Karkkilan kaupungintalolla

Keskusvaalilautakunnan sihteeri, sivistysjohtaja Arto Jormalainen oli tyytyväinen kun kaikki järjestelyt Karkkilan kaupungintalolla olivat keskiviikkona valmiina hyvissä ajoin ennen ennakkoäänestyksen starttia. Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Koronapandemian kiihdyttyä äänestämisen turvallisuuteen on aluevaaleissa kiinnitetty erityistä huomiota.

Karkkilan keskusvaalilautakunnan sihteeri, sivistysjohtaja Arto Jormalainen tiivistää ohjeita äänestyspaikalla: Pidä riittävä etäisyys muihin ihmisiin, huolehdi käsien puhtaudesta, käytä käsihuuhdetta ja käytä äänestyspaikalla kasvomaskia tai kasvovisiiriä, jos se on mahdollista.

– Jos haluat, voit tuoda mukana oman kynän, Jormalainen vinkkaa.

– Ja jos sinulla on hengitystieoireita, odota niiden paranemista ennen kuin äänestät ennakkoon!

Aluevaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona ja päättyy tiistaina 18.1. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022.

Äänioikeutettu voi äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla.

Kaupungintalon ala-aulassa sijaitsevalle Karkkilan ennakkoäänestyspaikalle on esimerkiksi asennettu lattiaan kulkusuuntateippaukset ja merkitty lattiaan jonotuspaikat.

Kaupungintalon pääovesta väkeä kulkee muutenkin paljon, sillä rakennuksen alakerrassa on myös koronarokotuspiste.

Ennakkoäänestyspaikalla oli kaikki valmiina puolisen tuntia ennen äänestyspaikan avaamista. Esimerkiksi koko maan kattava ehdokaskirjanen korjaussivuineen oli käsillä useassa pisteessä.

– Vaalitoimitsijat nyt ennakkoäänestyksessä ovat samat kuin kesäkuun kuntavaaleissa, joten rutiinia on, Jormalainen esitteli tyytyväisenä.

– Kyllä turvallisuuden varmistaminen on nyt aivan olennaista, hän muistutti.

Varsinaista ulkoäänestyspistettä Karkkilan kaupungintalolle ei ole rakennettu, mutta Arto Jormalainen kertoo, että tarvittaessa vaalivirkailija tulee rakennuksen ulkopuolelle – myös autolle – hoitamaan ennakkoäänestyksen.

Samalla hän kuvaili vaalitoimitsijoiden kouluttamista koti- ja laitosäänestykseen.

– Toimitsijoilla on maskit tai suojavisiirit, suojavaatetus ja suojakäsineet. Ehdokaslistojen yhdistelmää ei kuljeteta paikasta toiseen ja koti- tai laitosäänestäjä tai hänen avustajansa saa käteensä muualla käyttämättömän kynät.

Koti- ja laitosäänestykseen halukkaita oli tiistai-iltaan mennessä tiedossa 12 äänestäjää Karkkilan alueella.

Sunnuntaina 23.1.2022 toimitettavissa aluevaaleissa valitaan Länsi-Uudenmaan aluevaltuustoon 1.3.2022 alkavaksi toimikaudeksi 79 aluevaltuutettua ja heidän varajäsenensä.

Äänestys alkaa vaalipäivänä 23.1. klo 9 ja jatkuu yhtäjaksoisesti klo 20:een. Äänestyspaikka on ilmoitettu äänioikeutetulle lähetetyllä ilmoituskortilla.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue muodostuu Uudenmaan maakuntaan kuuluvista Espoon, Hangon, Inkoon, Karkkilan, Kauniaisten, Kirkkonummen, Lohjan, Raaseporin, Siuntion ja Vihdin kunnista.

Hyvinvointialueen tehtäviä ovat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestäminen.

Ennakkoäänestys

Ennakkoäänestys järjestetään 12.-18.1. Karkkilan kaupungintalon sisääntuloaulassa osoitteessa Valtatie 26.

Ennakkoäänestyspaikka on avoinna vielä seuraavasti: to 13.1. klo 13-19, pe 14.1. klo 10-16, la-su 15.-16.1. klo 10-16 ja ma-ti 17.-18.1. klo 13-19.

Ilmoittautuessaan äänestämään äänestäjän on todistettava henkilöllisyytensä (ajokortti, passi tai muu vastaava asiakirja).

Henkilö, jolla ei ole muuta henkilöllisyyttä osoittavaa asiakirjaa, voi saada poliisilaitokselta maksuttoman, väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten.

Haettaessa väliaikaista henkilökorttia hakijalla on oltava mukana kaksi poliisin ohjeiden mukaista passivalokuvaa.

Kommentoi