Karkkilan Tienoon aluevaalikone on nyt auki – vastaa 20 väitteeseen ja etsi itsellesi sopivin ehdokas

Aluevaaliehdokkaat kannattavat varsin voimakkaasti sosiaali- ja terveysaseman toimimista jokaisessa kunnassa.

Tieto käy ilmi Karkkilan Tienoon ja muiden Mediatalo Keskisuomalaisen lehtien aluevaalikoneesta, joka aukesi maanantaina.

Vaalikoneeseen on vastannut noin 3 800 ehdokasta ympäri Suomen 14 eri hyvinvointialueella.

Vaalikone kertoo ehdokkaiden kannat muun muassa sote-palvelujen toimipisteiden sijainnista, henkilöstön palkankorotuksista, palvelujen ostamista yksityisiltä tuottajalta sekä vanhusten kotihoidon mahdollisesta hoitajamitoituksesta.

Vaalikoneessa kysytään ehdokkailta kantaa väitteeseen: ”Jokaisessa kunnassa pitäisi olla vähintään yksi sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoava toimipiste, jossa on pysyvä lääkärin vastaanotto”.

Vastausvaihtoehdoissa numero 1 tarkoittaa, että ehdokas on täysin eri mieltä, ja numero 5, että ehdokas on täysin samaa mieltä.

Eduskuntapuolueista VKK:n (valta kuuluu kansalle) ehdokkaat ovat voimakkaimmin samaa mieltä väitteen kanssa. Heidän vastaustensa keskiarvo on 4,45. Kaikkien ehdokkaiden vastausten keskiarvo on 3,96.

Vahvasti samaa mieltä väitteen kanssa ovat myös keskustan ja vasemmistoliiton ehdokkaat, joiden vastausten keskiarvo on 4,43.

Joka kunnassa sijaitsevien sote-toimipisteiden kannalla ovat vahvasti myös perussuomalaisten (4,28), RKP:n (4,17) ja kristillisdemokraattien (4,07) ehdokkaat.

Myös SDP:n (3,92) ja nyt-liikkeen (3,86) ehdokkaat ovat jokseenkin samaa mieltä väitteen kanssa.

Eduskuntapuolueista varauksellisimmin väitteeseen suhtautuvat vihreiden (3,49) ja kokoomuksen (3,29) aluevaaliehdokkaat.

Puolueista keskusta on ottanut aluevaaliohjelmassaan selvimmän kannan kysymykseen sote-asemien sijainnista. Keskustan mukaan jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi sote-asema.

Muilla puolueilla kanta on moniselitteisempi. Esimerkiksi SDP:n, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton ohjelmissa painotetaan, että palvelut on saatava läheltä.

Vihreiden ja kokoomuksen ohjelmissa ei oteta kantaa sijaintiin vaan painotetaan palveluiden saavutettavuutta tai saatavuutta.

Länsi-Uudellamaalla uuteen aluevaltuustoon pyrkii 748 ehdokasta. Eduskuntapuolueiden lisäksi vaalissa on mukana useita pikkupuolueita, joista ei yleensä vaalien välillä paljoa kuulla.

Listat ovat alueen yhteiset, eli alueen sisällä voi äänestää ketä tahansa ehdokasta yli kuntarajojen.

Länsi-Uudenmaan tulevaan aluevaltuustoon valitaan 79 valtuutettua.

Karkkilan Tienoon vaalikone on osoitteessa www.karkkilantienoo.fi/vaalikone

Aluevaalikone

Mediatalo Keskisuomalaisen ja PunaMusta Median lehtien aluevaalikoneessa on 12 kaikille yhteistä väitettä ja lisäksi hyvinvointialueittain vaihtelevia väitteitä siten, että kunkin alueen ehdokkaat ja äänestäjät voivat ottaa kantaa noin 20 väitteeseen.

Kun lukija on merkinnyt omat vastauksensa väitteisiin, vaalikone näyttää ehdokkaita, jotka ovat hänen kanssaan eniten samaa mieltä.

Kaikille yhteiset väitteet koskevat muun muassa ambulanssien saapumisaikoja, sote-palvelujen toimipisteiden sijaintia, hyvinvointialueiden henkilöstön palkankorotuksia, sote-palvelujen ilta- ja viikonloppuvastaanottoja, palvelujen ostamista yksityiseltä palveluntuottajalta, vanhusten kotihoidon mahdollista hoitajamitoitusta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat