Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karisjärven koulun historiikki valmistui

TarjaTaijuVäre asuu viehättävässä kodissa Karisjärven vanhassa koulussa miehensä Pekan kanssa.

Koulutoiminta Karsijärvellä lakkasi vuonna 1982, ja vuonna 2005 pariskunta osti entisen koulurakennuksen. Väreiden aikana talo on toiminut Ahonpään-Karisjärven kyläyhdistyksen keskuspaikkana monissa tapahtumissa.

Itsekin Karisjärven koulua käynyt Taiju on uurastanut koulun historiikin parissa ja saanut nyt valmiiksi Koulumme-kirjan kyläläisten iloksi. Kirjan ilmestymisellä on laajempaakin merkitystä.

Se tuli selväksi lauantaisessa kirjanjulkistamistilaisuudessa, jossa yleisö kiitti Taijua merkittävästä kulttuuriteosta. Kansien väliin on nyt tallentunut Karisjärven kansakoulun vaiheita, mutta myös pala yleistä Suomen kansakoululaitoksen historiaa.

Tarja Väre kertoi kokeneensa velvollisuudentunteeksi jatkaa työtä, jota Karisjärvellä Harmin talon Timo Heikkilä oli tehnyt kootessaan koulun historiaa puheeseensa vuonna 1958, kun vietettiin koulun 50-vuotisjuhlia.

Väre sai idean ryhtyä keräämään muistoja Karisjärven koulusta. Kirjanjulkistamistilaisuudessa pöydällä uunituoreiden kirjojen vieressä oli melkoinen pino papereita, joihin Taiju oli raapustanut kuulemiaan muistoja.

Alun perin ajatuksena oli, että joku muu olisi kirjoittanut historiikin muistiinpanojen pohjalta, mutta lopulta Taiju tarttui itse toimeen. Kirjassa on jopa 54 henkilön muisteluita kouluvuosilta tai työajoilta Karisjärvellä.

Kirjan kaunis kansikuva on Sylvi Karhun maalaus koulusta sen viettäessä 100-vuotisjuhlia.

Kirjassa on lukuisia luokkakuvia vuosien varrelta, kuvia henkilökunnasta, koulurakennuksesta ja juhlista, vanhoista koulutarvikkeista ja johtokunnan pöytäkirjoista. Tarja Väre antoi erityiskehut Lohjan arkistolle erittäin hyvästä palvelusta ja avuliaisuudesta.

Väre kiitti erityisesti ystäviään Raija ja Pepe Sjöblomia saamastaan tuesta ja kannustuksesta kirjantekovaiheessa. Taiju oli epäillyt kykyjään kirjoittaa historiikkia, minkä voi sanoa olleen turha pelko kirjaa lukiessa.

Hänellä on taito kirjoittaa asioista lämpimästi ja huumorilla, ja kirjasta voi lukea myös Taijun omia hauskasti kirjoitettuja muistoja kouluvuosista Karisjärven opinahjossa.

Raija Sjöblom piti kirjanjulkistamisen yhteydessä puheen, johon hän oli koonnut Taijun monipuolista ammatillista osaamista ja toimimista yhdistyksissä.

Väre on julkaissut ennen kouluhistoriikkia teoksen Mettäkulman keittokirja ja yhdessä Raijan kanssa runoja sisältävän sukukirjan Rukki ja mammona.

Sjöblom kuvasi humoristisessa listassaan Taijua seuraavasti: kirjailija, kylmäkkö, perus- ja sairaanhoitaja, sosiaalityöntekijä, tukihenkilö, pitokokki, galleristi, hortonomi, siistijä, metsuri, synnynnäinen kauppias, varainkerääjä, matkatoimistovirkailija, talkkari, visionääri, innostaja ja aktivoija. Kun moni ihmetteli, mistä aika löytyy kaikkeen tähän, selvisi, että Taiju nukkuu jatkuvasti vain kolmen tunnin yöunia.

Kirjanjulkistamistilaisuuteen emäntä oli suunnitellut tarjoavansa vieraille kansakoulun hengessä velliä ja eväsleipiä.

Velli oli kuitenkin tällä kertaa riisipuuroa, ja myöhemmin oli tarjolla vielä kahvia ja itse tehtyä tiramisua.

Taijun kirja herätti heti uteliaisuutta, joten jono oli saman tien valmis, kun vieraat pääsivät hankkimaan kirjan itselleen. Koulumme-kirjaa voi ostaa suoraan Tarjalta. Kirjan parissa voi viettää nostalgisia ja hykerryttäviä hetkiä.