Karkkilan kauneimmat joulunäyteikkunat

Perhepäivähoitajat Anne Anttonen, Marja Torvinen ja Anna Tallgren kertovat, että joulun alla ulkoilun kohokohta on tutustuminen joulunäyteikkunoihin. Kuvassa hoitolapset: Emil, Vidar, Mimosa, Vilhelm, Aava, Elena, Elias ja Reeta. Anu Frosterus-Setala

Anu Frosterus-Setälä

Karkkilan kauneimmat joulunäyteikkunat yllättävät kadulla ohikulkijan ja houkuttelevat ihmisiä sisälle liikkeisiin. Netissä surffailun sijaan kannattaakin joululahjaideoita tutkia jalkautuen näyteikkunaostoksille.

Karkkilan yksityiset perhepäivähoitajat Anne Anttonen, Marja Torvinen ja Anne Tallgren kertovat, että jouluikkunoihin tutustuminen on tähän aikaan vuodesta osa päivittäistä ulkoilua.

– Kato, kato, kato, ihastelevat kaikki. Yksi hihkaisee: bambi! Ja sitten kaikki huutavat kuorossa: bambii!, kuvailee Marja ikkunoihin kohdistuvaa mielenkiintoa.

– Oravat, poro, joulupukki, tonttuja, jääkarhu, luettelevat lapset ikkunoissa näkemiään hahmoja ja selvittävät, että tontut ovat kurkkineet myös oman kodin ikkunoista sisälle.

Puustinnan nukkekoti sai jouluksi pihasaunan

Puustinnan joulunäyteikkunan rakentaminen lähti siitä, kun yrittäjä Marika Kosunen näki metsässä käkkäräisen männyn oksan.

Lähtökohta oli tarjota katsottavaa kaiken ikäisille.

yrittäjä Virpi Vuoristo

– Sain siitä ajatuksen ideoida jouluikkunaksi satumetsän tonttuineen ja keijukaisineen, kertaa Kosunen ja täsmentää, että askarteli keijukaiset kesälomallaan.

– Keijukaisen runko on rautalankaa, mekko servettipaperia ja harsomaiset siivet vanhoista sukkahousuista. Kimalle on karkkihilettä. Tontut virkkasin viime jouluksi, kuvailee Marika persoonallisia somisteita.

Metsä somisteineen on rakennettu kolmen vanhan risuveneen sisälle.

– Veneissä oli alkujaan pääsiäiskukka-asetelmat.

Aiemmin syksyllä käkkäräiset oksat ja villiviiniköynnös toimivat Halloween ikkunan runkona.

– Otin vain lepakot pois ja vaihdoin joulusomisteet tilalle. Metsää valaisee kristallikruunu. Kellot ovat minisaviruukkuja, jotka roikkuvat vanhan ukulelen kielistä.

Puustinnan toisessa ikkunassa joulua viettävät nukkekodin asukkaat. Nukkekoti somisteineen on kaikki Jaana Riuttanen käsialaa.

– Nukkekodin pihasauna ja autotalli ovat tämän joulun uutuudet. Saunassa on puulauteet, puukiuas, vesipata, saavi, kiulu ja minikokoinen löylykauha. Lauteilla saunovat nainen, mies ja tonttu, kuvailee Marika ja selvittää, että tonttu saunoo vaatteet päällä siksi, että muuten ei tätä tunnista tontuksi.

– Muut somisteet ovat pääasiassa samoja kuin aiempina vuosina. Ne vain on somistettu uuteen järjestykseen.

Sisuste Siivosen joulunäyteikkuna on boheemisti skandinaavinen

Sisuste Siivosen joulunäyteikkunat valmistuivat joulukauden avajaisiin.

– Jouluikkunoiden somistamisen lähtökohtana oli sisustustrendit ja joulumuoti, kertaa yrityksen toimitusjohtaja Jenni Lindroth ja täsmentää, että nyt muodissa on boheemi sisustus ja värikäs joulu.

Sisuste Siivosen kaikki kuusi isoa näyteikkunaa Jenni on somistanut yhdessä Janette Välimäen kanssa siten, että kaikki kuusi näyteikkunaa ilmentävät omaa jouluteemaa. Katsottavaa ikkunoissa on niin lapsille kuin aikuisillekin.

– Vihreä ikkuna on luonnonläheinen ja edustaa perinteistä suomalaista joulua. Heleän punaisen sijaan joulunpunainen on nyt tunnelmallisen tumma punainen. Punaisen kanssa on yhdistetty valoja toistavia kiiltäviä koristeita, kuvailee Jenni tämän joulun trendikkäimmät värit, joille on omistettu omat ikkunat.

Yksi jouluikkunoista edustaa sisutustrendiä: boheemisti skandinaavinen.

– Aiemmin nämä kaksi trendiä, skandinaavinen ja boheemi, nähtiin toisistaan erillään. Vuoden 2021 trendi yhdistää rohkeasti nämä kaksi vastakkaista tyylisuuntaa. Joulunäyteikkuna toimii esimerkkinä käytännön toteutuksesta.

Kaksi ikkunoista on toteutettu valoteemalla tähtitaivas. Toisessa ikkunassa on lyhtyjä ja toisessa kynttelikköjä ja pallovaloja.

– Tämän päivän jouluvalot ovat ledejä, aiempaa paloturvallisempia ja energiatehokkaita, vinkkaa Jenni ja esittelee kynttelikköjen trendivärien olevan pellava, musta ja harmaa.

Kuudes ikkunoista on perinteinen joulupukki matkaan jo käy-teemaikkuna aidolla joulukuusella.

– Useimmat asiakkaat tullessaan sisälle myymälään aloittavat kertomalla: teillä oli tuolla ikkunassa, kertaa Jenni ja toteaa, että juuri tästä jouluikkunoiden somistamisessa on kyse.

– Ikkunat elävät koko ajan sen mukaan mitä ikkunoista tuotteita myydään ja toisaalta sen mukaan mitä liikkeeseen saapuu uusia tuotteita.

Hööki Kukan ikkunat ovat elävät

Hööki Kukan yhteensä kolmesta näyteikkunasta kaksi edustaa kukkakauppaa ja yksi Sundströmin puutarhamyymälää sekä VeeVeeRetroa.

– Kun avasin myymälän keskustaan, minulle oli heti itsestäänselvyys, että hyödynnän kaikki kolme näyteikkunaa, kertaa yrittäjä Virpi Vuoristo ja perustelee, että näyttää paremmalta katukuvaan, että kaikki ikkunat ovat eläviä.

Puutarhamyymälän ikkunan somisti yrittäjä itse ja kukkakaupan ikkunan somisti myymälänhoitaja Jonna Suoranta-Orivuori.

– Somistusten lähtökohta oli tarjota katsottavaa kaiken ikäisille. Ajatus on toteutettu somistamalla toiseen ikkunaan metsässä leikkivä oravaperhe. Toisen ikkunan teema on joulutähdet.

Toisella puolen ikkunaa on esillä valkoisia joulutähtiä ja toisella puolella punaisia. Taustana on valkoinen velourkangas. Kukkivien joulutähtien yläpuolella on valaistuja tähtiä. Jonna ennustaa, että ennen joulua somistus vaihtuu vielä useampaan kertaan.

– Lähtökohta on, että ikkunat uudistuvat viikoittain. Siksi, että haluan tarjota asiakkaille aina uutta katsottavaa, kertoo Jonna ja täsmentää, että kukkakaupassa ikkunat pysyvät elävinä myös siksi, että tuotteet ovat eläviä.

Peura puutarhamyymälän ikkunassa pysyy kuitenkin jouluun asti.

– Haluan huomioida pienet lapset. He ovat tulevaisuuden asiakkaita, perustelee Virpi ja toteaa saaneensa muassa perhepäivähoitajilta palautetta siitä, miten he tykkäävät käydä lasten kanssa katsomassa peuraa.

Karkkilassa joulunäyteikkunoiden somistukseen on panostettu myös liikkeissä joiden tuotteita harvemmin paketoidaan joululahjoiksi. Parturi-kampaamoiden ja kauneushoitoloiden tuotteita toki paketoidaan lahjakortteina.

Kommentoi