Karkkilassa ja Vihdissä influenssarokotukset alkavat ensi viikolla

Influenssarokotukset alkavat Perusturvakuntayhtymä Karviaisen alueella ensi viikolla. Tuire Punkki

Elina Tuomi

Karviaisen influenssarokotukset alkavat viikolla 45 ja ne jatkuvat neljän viikon ajan, viikolle 48.

– Tiistaisin rokotamme Karkkilassa, keskiviikkoisin Vihdin Kirkkoniemessä ja torstaisin Nummelassa. Rokotuksia annetaan ajanvarauksella, kertoo apulaisosastonhoitaja Anne Silvander.

– Aikoja on tällä hetkellä hyvin saatavilla, ajanvarauksesta soitetaan takaisin saman päivän aikana.

Rokotuksissa on myös iltavastaanotot, kerran Karkkilassa ja kahdesti Nummelassa. Viikoilla 47 ja 48 rokote on mahdollista saada myös ilman ajanvarausta, mutta ajanvarausta suositellaan.

– Rokotteet meillä on jo ja joustamme niissä sen verran, että niitä voi jo saada muun käynnin yhteydessä, mutta vielä niitä ei anneta laajalti.

Viime vuonna näytti siltä että rokotteet loppuvat kesken, tänä vuonna niitä on varattu samankaltainen määrä.

Lähipiiriin kuuluvat on rajattu erilailla kuin ennen.

Karviaisen terveysneuvontapalveluiden osastonhoitaja Joanna Immonen

– THL on varannut noin kaksi miljoonaa rokotetta, joka on suurin piirtein sama määrä kuin viime vuonnakin, kertoo Karviaisen tartuntataudeista vastaava lääkäri Niko Partanen.

Suurin muutos edelliseen vuoteen on lähipiirin oikeudessa saada ilmainen rokote.

– Lähipiiriin kuuluvat on rajattu erilailla kuin ennen, joten jos on aikaisemmin saanut ilmaisen rokotteen, nyt ei välttämättä ole siihen oikeutettu. Riskiryhmät ovat selkeät, mutta lähipiiri on haasteellisempi, toteaa Karviaisen terveysneuvontapalveluiden osastonhoitaja Joanna Immonen.

Karviaisessa halutaan varmistaa että rokotteet riittävät riskiryhmäläisille.

Maksuttoman rokotuksen kriteerit ovat vähän tiukentuneet.

– Influenssarokotuksen on aikaisemmin saanut ilmaiseksi, jos lähipiirissä on ollut ikäihmisiä, nyt rokotuksen saavat sellaiset jotka ovat läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen ihmiseen, ja sellaiset jotka ovat toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle alttiin ihmisen kanssa, jota ei voida suojata influenssalta.

– Se vaikuttaa asiaan, kuinka tiivis kontakti on. Asia ei ole yksiselitteinen, ammattilaisetkin ovat joutuneet hakemaan rokotusneuvonnasta apua.

Myös kouluissa ja neuvoloissa annetaan influenssarokotuksia ajanvarauksella.

– Riskiryhmässä olevat lapset rokotetaan, mutta heidän vanhempansa eivät ole automaattisesti oikeutettuja rokotteeseen.

Influenssarokotuksen voi ottaa samanaikaisesti koronarokotuksen kanssa.

– Mikäli on tarve saada molemmat rokotukset samaan aikaan, toivomme että se sanotaan selkeästi kun varataan rokotusaikaa. Asiakkaan on itse huolehdittava, että hänellä on oikeus kolmanteen koronarokotukseen, Silvander tarkentaa.

Vielä ei ole tietoa millainen influenssakausi on tulossa.

– Kausi ei ole vielä alkanut, toivotaan että se käynnistyy vasta sitten kun riskiryhmät on ehditty rokottaa. Rokotteen tehosta pystytään kertomaan vasta jälkikäteen, Karviaisen terveysjohtaja Pippa Laukka toteaa.

Siitä ovatko koronarokotuksen ottaneet ihmiset innokkaampia ottamaan myös influenssarokotuksen, vaikkeivät niin aiemmin ole tehneet, ei vielä ole käsitystä.

– Korona ja sen aiheuttama tautitaakka ja riskit ovat saaneet ihmiset suojautumaan myös influenssalta. Uskon ja toivon että ihmiset suojautuvat myös influenssaan vastaan enemmän, Immonen toteaa toiveikkaana.

Alttiiden henkilöiden lähipiirin influenssarokotukset

Sosiaali- ja terveysministeriö on muuttanut influenssarokotuksia koskevaa asetusta (149/2017). Muutos koskee vakavalle influenssalle alttiiden ihmisten lähikontaktien rokotuksia. Muutos tuli voimaan 18.10.2021.

Kansallisen rokotusohjelman maksuttoman influenssarokotteen voi antaa ihmiselle, joka

on toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen ihmiseen

on toistuvasti läheisessä kontaktissa sellaisen vakavalle influenssalle alttiin ihmisen kanssa, jota ei voida suojata influenssarokotteella.

Toistuvasti läheisellä kontaktilla tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilö asuu samassa asunnossa tai on viikoittain kasvotusten tekemisissä suojattavan ihmisen kanssa.

Asetuksen muutoksella pyritään osaltaan varmistamaan, että kansallisen rokotusohjelman influenssarokotteet riittävät influenssarokotusten kohderyhmille. Rokotteita on myös hankittu aikaisempaa enemmän. Influenssarokotteiden kysyntä oli erityisen suurta kaudella 2020-2021.

Lähde: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/influenssarokote/kenelle-ilmainen-influenssarokote-/alttiiden-henkiloiden-lahipiirin-influenssarokotukset

Kommentoi