Karkkilan kirjastogallerian näyttely syntyi tarpeesta saada nuorten taidetta esille: Nuoret taiteilijat yhteisnäyttelyssä

Elina Tuomi

Kirjastogalleriassa on lokakuun ajan esillä karkkilalaisten nuorten taidetta. Näyttely on avoinna lokakuun alusta 29. päivään asti, kirjaston aukioloaikoina ja omatoimiaikoina.

Näyttelyä rakennettiin viime perjantaina kolmen nuoren ja Ruukinpajan vastaavan työpajaohjaajan Essi Riikosen voimin.

– Mukana on noin kymmenen taiteilijan töitä, esille tulee noin 35 teosta, kertoi näyttelyä koordinoinut Nea Tuomola.

– Kaikki taiteilijat ovat 13-30-vuotiaita karkkilalaisia.

Idea näyttelyyn tuli rakentamassa olleelta Anastasija Sapovalilta.

– Galleria Bremerissä oli joitakin vuosia sitten näyttely, jonne kuka vain sai viedä teoksiaan esille, mutta nyt sellaisia ei ole ikävä kyllä ollut.

Kaikki taiteilijat ovat 13-30-vuotiaita karkkilalaisia.

Sapovalin mielestä omien töiden esille saaminen on tärkeää varsinkin sellaisille nuorille joille on uskoteltu ettei heidän taiteestaan tule mitään.

Sapoval oli ottanut asian puheeksi Ruukinpajalla ja ajatus näyttelystä kirjastogalleriassa oli syntynyt.

– Otimme yhteyttä kirjastonjohtajana toimivaan Mila Hulsi-Heathfieldiin ja näyttelylle löytyi aika, Riikonen kertoo.

Näyttelyä oli ajankohdan ja paikan selvittyä alettu yhdessä ideoimaan. Mukaan haluttiin nuorten taiteilijoiden taidetta, heitä etsittiin muun muassa koulujen kautta.

– Yhteiskoulussa ja lukiossa kuvaamataidonopettaja kertoi tästä oppilaille. Olimme yhteydessä myös esimerkiksi Luksiaan ja Forssan ammatti-instituuttiin, sillä niissä opiskelee myös karkkilalaisia nuoria, ilmoitimme sosiaalisessa mediassa ja laitoimme sanaa kiertämään, Tuomola kertoo.

Kaikki ilmoittautuneet otettiin näyttelyyn mukaan, joillain esillä on useampia töitä, joillain vain yksi.

– Suurimmalla osalla on yhdestä kahteen työtä.

Pystytystä edeltävän parin viikon ajan taideteoksia sai tuoda Ruukinpajalle, jossa niitä kerättiin Riikosen työhuoneeseen.

Suurin osa näyttelyn töistä on maalauksia ja maalauksista suurin osa akryylimaalauksia, mutta myös muita tekniikoita on käytetty. Näyttelyn ollessa vielä rakenteilla, nähtävillä oli rutkasti taitoa ja useita erilaisia aihepiirejä, osa hyvinkin kantaaottavia. Karkkilan vireä taideyhteisö voi huokaista helpotuksesta, taidetta osataan tehdä myös seuraavassa sukupolvessa.

Näyttelyä ei suunniteltu etukäteen, vaan se muotoutui perjantain aikana paikanpäällä sommittelemalla.

Näytteilleasettajat toivovat kävijöiden myös jättävän puumerkkinsä ja terveisensä vieraskirjana toimivaan tauluun, kirjastogallerian oven vieressä.

Kommentoi