Kino Laikan avajaiset toivat kuhinaa Karkkilaan Valurinkadulle – elokuvateatteri vanhassa emalointilaitoksessa ylitti valtakunnallisen uutiskynnyksen

Kutsuvierasavajaisten yleisö kokoontui uuden elokuvateatterin saliin katsomaan Kino Laikan ensimmäistä näytöstä. Elina Tuomi

Elina Tuomi

Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen ja kirjailija Mika Lätin perustaman elokuvateatterin, Kino Laikan, kutsuvierasavajaisia vietettiin keskiviikkoiltana. Karkkila sai koko päivän näkyvyyttä myös valtakunnanmediassa, kun sekä Yleisradio että MTV3 lähettivät kuvausryhmänsä paikalle. Avajaisjuhlallisuuksia kuvasi lisäksi Ranskassa asuva kroatialaisohjaaja Veljko Vidak, joka on tehnyt kesän ajan dokumenttia Kino Laikan valmistumisesta.

Kino Laikan viinibaari täyttyi avajaisvieraista illan suussa. Tilaa ja teatterisalia päästiin ihastelemaan ja ne saivatkin paljon kiitosta. Avajaisten ohjelmassa oli Juho Kuosmasen elokuva Hytti nro 6, jonka ensi-ilta on laajemmassa levityksessä vasta lokakuun lopulla. Kino Laikalla oli elokuvaan ensinäyttöoikeudet.

Avajaisväen siirryttyä teatterisaliin Kaurismäki ja Lätti pitivät puheen.

– Kiitos Pepe Toikka, että olet elvyttänyt tämän kylän henkiin. Ilman sinua tästä ei olisi tullut yhtään mitään, Kaurismäki kiitteli.

– Tuo mies on yksin tehnyt tämän kaiken, hän jatkoi vähän liikuttuenkin "mahdollistajan" läsnäolosta.

– Penkit ovat Andorran vanhat penkit, baarin nimi on virallisen epävirallisesti La Moderne, sillä siellä on Le Havre -elokuvassa käytetty kyltti, Lätti valaisi sisustuksen alkuperää.

Kiitos Pepe Toikka, että olet elvyttänyt tämän kylän henkiin.

Aki Kaurismäki

Elokuvasalin vieressä on pieni verhoilla eristettävä tila, jossa voidaan pitää esimerkiksi yksityistilaisuuksia, tai esiintyjät voivat valmistautua.

– Siellä on New Yorkista ostettu baaritiski, joka on ollut ainakin viidessä elokuvassa ja kuudessa kapakassa.

– Se on siinä nyt pysyvästi, en kanna sitä enää koskaan, Kaurismäki vannoi ja vilautti yleisölle mitä verhon takana oli.

Karkkilalaiset muistanevat tiskin elokuvien lisäksi parhaiten Hotelli Oivasta.

Kiitettävien lista oli pitkä, Kaurismäki nosti Pertti Toikan vielä kerran illan sankariksi, sillä kiitokseen oli paljon aihetta, mutta muitakin toki mainittiin.

– Thanks jätkät, se on amerikansuomea ja tarkoittaa että kiitti.

Ennen kuin valkokankaan peittäneet punaiset verhot vedettiin syrjään ja Hytti nro 6 pääsi alkamaan, esittäytyivät elokuvan ohjaaja Juho Kuosmanen, sekä elokuvassa rooleja tekevät Seidi Haarla ja Tomi Alatalo.

– Meillä on Kokkolassa vähän samanlaista kulttuuria kuin täällä. Sain itse olla talkoissa tekemässä Kino Laikaa, täällä tuntuu hyvä henki joka tähän paikkaan liittyy. Toivomme teatterille runsasta yleisöä ja pitkää ikää, Kuosmanen toivotti.

Elokuva sai Kino Laikan avajaisyleisöltä hyväksynnän. Matkakertomus junamatkasta Muurmanskiin oli riittävän erilainen kuin Rosa Liksomin kirja, johon se löyhästi perustui, jotta kirjan lukeneillakin oli tarinassa yllätyksiä. Elokuvassa murrettiin ennakkoluuloja matkan edetessä ja kaikki joskus Neuvostoliitossa tai Venäjällä matkustaneet löysivät siitä tilanteita joihin ovat matkoillaan törmänneet.

Illemmalla Kino Laikassa esiintyi vielä nouseva kyky Arppa.

Aiheesta lisää sunnuntain Karkkilan Tienoossa.

Kommentoi