Pääkirjoitus: Pelkkä kasvojen pesu ei nyt riitä

Karkkilan imagoon on piintynyt vuosikymmenien varrella mielikuva valtavista talousvaikeuksista ja punaisesta väristä.

Lex Karkkila oli laki suuriin taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden kuntien pelastamiseksi – tarkemmin laki kunnan talouden vakauttamisesta ja kuntaselvityksestä.

Se annettiin vuonna 1994, kun Karkkila oli ajautunut velkojensa takia talouskriisiin. Lain nojalla valtio voi hyväksyä luottolaitoksen kunnalle myöntämän lainan tai kunnan luottolaitoksen välityksellä liikkeelle laskeman joukkovelkakirjalainan korkotukilainaksi ja myöntää sille valtion varoista korkotukea sekä myöntää kunnalle valtion varoista vakautuslainaa. Lain voimassaolo päättyi vuoden 2001 lopussa.

Tämä Lex-Karkkila muistetaan vieläkin laajalti. Samoin mielikuva punaisesta kaupungista on vahva, vaikka todellisuudessa poliittinen värikirjo on monipuolistunut vuosien varrella merkittävästi – ja todella merkittävästi kesäkuun kuntavaaleissa.

Konsulttiyritys on ryhtynyt rakentamaan Karkkilalle uutta imagoa. Karkkilan ilmeen raikastaminen onkin tarpeen, sillä asukasmäärä on saatava kasvuun ja ikärakenteen muutos hidastumaan.

Jos tätä ei tehdä niin Karkkila näivettyy vanhenevaksi pikkukaupungiksi: kouluja lakkautetaan kun lapsia ei ole riittävästi ja palvelut heikkenevät.

Kakkostie on Karkkilan valtasuoni, jotka pitkin on hyvin helppoa hurauttaa nopeasti Karkkilan ohi.

Kakkostien varrelle tarvitaan näyttäviä herätyksiä jos asiakasvirtoja halutaan houkutella edes ajamaan Karkkilan keskustan läpi.

Kaikki eivät selaile Karkkilan parhaita puolia nettisivuilla. Koskireitin kyltitys on onneksi kakkostien varrelle jo tekeillä.

Osa Karkkilan ilmeen valtakunnallista uudistusta on kaupungin verkkosivujen uudistaminen. Uusina ne olivat toimivat ja hienot, mutta nyt on aika uusi.

Useilla lähiseudun pitäjillä on sama uudistus edessä. Into saattaa hiipua heti jos muuttajalle tärkeitä asioita pitää kaivaa monen mutkan kautta.

Karkkila elää karkkilalaisista, nykyistä ja tulevista. Piakkoin työskentelynsä aloittavat kaupunginvaltuusto, kaupunginhallitus ja lautakunnat tekevät päätökset, joiden seurauksena väkiluku laskee, kituuttaa nykyisellään tai lähtee selkeään nousuun.

Muutos tapahtuu kuitenkin hitaasti; sen todistaa sanonta "Kolme kovaa koota Kotka, Kemi, Karkkila – kaksi satamaa ja yksi masuuni". Se mielikuva elää yhä.

Kirjoittaja on Karkkilan Tienoon päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat