Suomalaisilta viety miljoonia euroja verkkopankkeja mukailevilla valesivustoilla – poliisi varoittaa nousevasta rikosilmiöstä

Kuvituskuva. Katja Juurikko
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Pankkien nimissä tehdyissä petoksissa suomalaisilta on anastettu miljoonia euroja, kertoo poliisi.

Tänä vuonna poliisille on tehty yli 360 rikosilmoitusta, jotka liittyvät pankkien nimissä tehtyihin petoksiin. Rikosvahinko näissä on ollut lähes viisi miljoonaa euroa.

Noin puolet rikoksista on tapahtunut viimeisen kolmen viikon aikana.

Poliisi varoittaa nousevasta rikosilmiöstä, jossa rikolliset kalastelevat verkkopankkitunnuksia pankkien verkkosivuja muistuttavien valesivustojen avulla. Valesivustoja voi olla vaikeaa erottaa aidosta.

Pankkien valesivustojen avulla tehdyt petokset ovat osa suurempaa ilmiötä.

Poliisille on tehty tänä vuonna yli 900 rikosilmoitusta erilaisista tietoverkkoavusteista petoksista. Näiden rikosvahinko on noussut yhteensä yli 13,5 miljoonaan euroon.

– Tietoverkkoavusteisia petoksia on useaa eri tyyppiä. Rikolliset kehittävät verkossa tapahtuvaan petosrikollisuuteen jatkuvasti uusia tekotapoja. Pankkien nimissä tehtyjen huijausten lisäksi petoksia tehdään esimerkiksi eri yritysten nimissä, sanoo rikoskomisario Petteri Laitila Keskusrikospoliisin tiedotteessa.

Verkkopankkia muistuttaville valesivustoille päätyy useimmiten joko pankin nimissä saapuneen teksti- tai sähköpostiviestin kautta tai hakukoneen hakutuloksista.

Tekstiviesteissä ja sähköposteissa on rikollisen tekemä linkki, jonka kautta viestin saajaa pyydetään kirjautumaan omaan verkkopankkiinsa. Kirjoittamalla pankin nimen hakukoneeseen, kuten Googleen tai Bingiin, saattaa valesivusto näkyä tuloksissa ylempänä kuin pankin aito sivusto.

Petoksen uhriksi joutuva henkilö olettaa kirjautuvansa verkkopankkiin, mutta syöttääkin tunnuksensa rikollisen ylläpitämälle sivustolle.

Rikollinen kirjautuu tunnuksilla uhrin verkkopankkiin, jolloin uhri saa pankiltaan kirjautumiseen liittyvän vahvistuspyynnön, mutta vahvistaakin rikollisen kirjautumisen verkkopankkiin.

– Valesivustot ovat taitavasti rakennettuja, ja niitä on usein vaikea tunnistaa huijaukseksi. Valesivustoa voi olla jopa mahdotonta erottaa aidosta, Laitila toteaa.

Petosten uhreiksi joutui ensin erityisesti seniori-ikäisiä. Laitilan mukaan tekotavat kehittyvät jatkuvasti ja nyt uhreina on kaiken ikäisiä.

– Hakemalla pankin nimellä hakukoneessa ei välttämättä saa aitoa sivustoa tuloksiin ollenkaan, vaan hakukone tarjoaa ylimpänä valesivustoa.

Valesivustoja pyritään havaitsemaan ja poistamaan hakutuloksista tai verkosta, mutta tilalle tulee uusia sivustoja.

Turvallisin keino asioida verkkopankissa on käyttää pankin mobiilisovellusta tai kirjanmerkiksi tallennettua aitoa sivustoa.

Aidolle sivustolle pääsee, kun kirjoittaa pankin verkkosivun osoitteen itse internetselaimen osoiteriville kokonaisuudessaan.

Verkkopankkiin siirtymistä hakukoneen tai linkkien kautta tulee välttää.

Verkkopetoksilta suojautumisessa auttaa, kun muistaa ettei klikkaa linkkiä ja luovuta kortti- tai verkkopankkitunnuksia. Tuntemattoman tahon lähettämää ohjelmaa, kuten etäkäyttöohjelmaa, ei pidä ladata.

Kansainvälisten yhtiöiden teknisestä tuesta tulevat odottamattomat puhelut ovat pääsääntöisesti huijauksia. Näitä on tullut pääasiassa Microsoftin nimissä.

Muista nämä asiat

- Älä kirjaudu verkkopankkiisi tekstiviesteillä tai sähköpostitse saamiesi linkkien tai hakukoneiden antamien hakutuloksien kautta.

- Lisää verkkopankkisi osoite selaimesi kirjanmerkkeihin tai suosikkeihin.

- Suosi oman pankkisi mobiilisovellusta, joka on turvallisin vaihtoehto.

- Kerro ilmiöstä läheisillesi.

Jos epäilet, että rikolliset ovat saaneet verkkopankkitunnuksesi haltuunsa, tai huomaat verkkopankissasi sinne kuulumattomia saapuneita tai lähteviä maksuja, on erityisen tärkeää ottaa ensin välittömästi yhteys pankkiisi ja vasta sen jälkeen tehdä rikosilmoitus.

Lähde: Poliisi

Kommentoi