Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kino Laika avataan syksyllä – Karkkilan elokuvateatterin yhteyteen tulee myös viinibaari ja joenrantaterassi

Vaikka Karkkila on vireä elokuvakaupunki ja useiden elokuva-alan ammattilaisten koti, ei täällä ole varsinaista elokuvateatteria ollut. Elokuvia on tosin esitetty säännöllisesti, aikoinaan Pohjanpirtillä ja työväentalolla ja viimeisimpänä Karkkilasalissa.

Nyt asiaan tulee kuitenkin huomattava parannus, kun Aki Kaurismäen ja Mika Lätin Kino Laika avataan Ala-Emalissa, Valurinkadulla, syksyllä 2021. Elokuvateatterin yhteydessä toimii myös kahvila ja viinibaari, jonka terassi on luonnonkauniilla paikalla, Karjaanjoen ja auringon lämmittämän vanhan tiiliseinän välissä.

– Terassilla haluamme säilyttää rauhallisen tunnelman, täällä ei tekno soi. Tehtaan äänet toki kuuluvat, mutta ne kuuluvat asiaan, Lätti toteaa.

Lätti ja Kaurismäki perustivat elokuvateatteria ja baaria pyörittääkseen yhtiön, Laika Ltd Oy:n.

– Viinibaarilla ei ole vielä nimeä, mutta elokuvateatterista tulee Kino Laika, Lätti kertoo, rakenteilla olevia tiloja esitellessään.

– Aki on tehnyt useita elokuvateattereita ja hänen mukaansa paikka on todella optimaalinen elokuvateatterille.

Asia on herättänyt aitoa kiinnostusta ja auttamisenhalua.

Elokuvat näytetään uudenaikaisella digitekniikalla tai 35-milliseltä filmiltä. Paikkoja moderniin, nousevalla katsomolla olevaan teatteriin on näillä näkymin tulossa jopa 125.

– Se on oikein sopiva määrä tämän kokoiseen kaupunkiin.

Valmistuttuaan elokuvateatteri on esteetön ja siellä on käytössä induktiosilmukka, jonka kautta puheet ja muu ohjelma voidaan välittää suoraan kuulolaitteeseen.

Käynti elokuvateatteriin tulee olemaan Ala-Emalin tehtaan puoleisesta sisäänkäynnistä, jonka aulasta pääsee suoraan baariin, jossa toimii myös elokuvateatterin lipunmyynti ja myydään mutusteltavaa teatteriin.

– Tästä saa ostaa samalla popkornit ja muut. Erikoisnäytöksissä viiniäkin saa viedä katsomoon, mutta tietenkään esimerkiksi lastenelokuvissa ei, Lätti toteaa.

Teatteritilaa voi käyttää myös muuhun tarkoitukseen, kuin elokuvien katsomiseen. Valkokankaan alapuolelle tulee pienehkö, noin 2,5 x 7 metrin suuruinen lava, joten esimerkiksi bändiesiintymiset, pienimuotoiset teatteriesitykset, tai vaikka stand up, saavat tilasta loistavan areenan.

– Äänentoisto ja valot tänne tulee myös, joten yleisötilaisuuksia on helppo pitää.

Tilaa elokuvateatterissa ja baarissa on yhteensä noin 300 neliötä.

Elokuvateatterin rakentaminen on vasta alkutekijöissään, mutta nyt jo on nähtävissä, että Ala-Emaliin on nousemassa upea kulttuuritehdas. Elokuvateatteriin on tekeillä lattialämmitys, joten siellä ei tarvitse palella talvellakaan. Teatterin viereen on suunnitteilla ruokaravintola ja esimerkiksi vintage- ja sisustusliike Vintamon ja sen yhteistyökumppaneiden showroom on tulossa läheisiin tiloihin. Lähellä on myös Karkkilan Työväen Näyttämön uusi Tehdasnäyttämö.

Myös sijainti koskireitin varrella aiotaan käyttää hyödyksi, kahvila ja baari palvelevat myös muulloin kuin elokuvaesitysten yhteydessä, joten lenkillä ollessa voi piipahtaa kahvilla, tai muulla virvokkeella.

Kino Laika ja sen baari tulevat työllistämään Lätin lisäksi yhdestä kolmeen henkilöä.

Kino Laikan ohjelmisto koostuu pääasiassa uutuuselokuvista, mutta tärkeä rooli on myös art house- ja dokumenttielokuvilla. Myös Elokuvakerho Kino Iglun toiminta jatkuu Kino Laikassa.

Elokuvanäytöksiä Valurinkadulla on pääasiassa torstaista sunnuntaihin.

– Myös muina arkipäivinä on näytöksiä, lähinnä lapsille ja eläkeläisille suunnattuja elokuvia.

Tilaa voi myös vuokrata, esimerkiksi syntymäpäiville, pikkujouluihin, esityksiin, tai vaikka ylioppilasjuhliin.

Avajaisia on tarkoitus viettää syyskuun lopulla, mikäli rakennusvaiheessa ei tule yllätyksiä.

– Avajaisissa tarkoitus on näyttää mitä olemme. Avajaisohjelmaksi on suunnitteilla uusia lastenelokuvia, mahdollisesti joku Bond -elokuva ja jotain paikallista.

Elokuvateatteri on herättänyt kiinnostusta Karkkilan ulkopuolellakin. Maanantaina YLE Radio Suomi kävi vierailulla ja asiasta kuultiin radiosta pitkin päivää. Myös kansainvälistä kiinnostusta on ollut.

– Ranskalainen ohjaaja Veljko Vidak haluaa tulla tekemään pienoisdokumentin elokuvateatterin teosta.

Myös karkkilalaisilta tullut palaute on ollut erittäin hyvää.

– Asia on herättänyt aitoa kiinnostusta ja auttamisenhalua, kuten karkkilalaisten tapana on, Lätti kiittelee.

Myös vuokraisäntä Pertti Toikka saa vuolaat kiitokset.

– Pertti on erinomainen vuokraisäntä, tämän kaiken mahdollistaja.

Myös kaupunginjohtaja Tuija Telén iloitsee uudesta elokuvateatterista.

– On hienoa että Karkkilan merkittävät kulttuurivaikuttajat haluavat kehittää kaupunkimme tulevaisuutta. Elokuvateatteri lisää kaupungin vetovoimaa ja vahvistaa mainettamme kulttuurikaupunkina.