Kolumni: Vaalikoneiden sijaan tarvitaan valheenpaljastuskone

Anu Frosterus-Setälä

Kolumni

Kun kunnan menoja ja tuloja tasapainotetaan, se on tehtävä mieluummin menoja karsimalla kuin veroja kiristämällä. Oletko täysin vai jokseenkin erimieltä vai täysin vai jokseenkin samaa mieltä? Tähän vaalikoneen kysymykseen Karkkilan kuntavaalien ehdokkaat paljastavat vastauksensa Ylen vaalikoneessa. Vai paljastavatko sittenkään?

Vaalikoneissa täsmällinen rasti ruutuun vastaus on loppuen lopuksi ympäripyöreä. Toisaalta – vastaukset vaalikoneiden kysymyksiin kuulostavat puolueesta riippumatta liian hyvältä ollakseen totta. Ja sehän tiedetään, että jos jokin asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se tuskin on totta.

Entä jos vaalikoneiden sijaan saisimmekin lukea kuntavaaliehdokkaiden vastaukset valheenpaljastuskoneesta? Mitä saisimme kuulla silloin?

Paljastuisiko silloin, että yksi ehdokkaista pyrkii valtuustoon vain edistääkseen omia bisneksiään ja toinen ehdokkaista on valmis ajamaan kaupungin konkurssiin? Ja paljastuisiko myös, että yksi ehdokkaista ei ole kiinnostunut kaupungin kehittämisestä lainkaan, vaan häntä kiinnostaa vain saada itsensä esille? Ehkä paljastuisi myös, että puoluerajat ylittävä yhteistyö alkoi kiinnostamaan vasta, kun poliitikkojen yhteistyökyky oli vaalien alla ensin kyseenalaistettu?

Vaan osaisiko valheenpaljastuskone ennustaa tilanteet missä valtuutettu on aidosti ensin yhtä mieltä ja aidosti taas toista mieltä? Vaalikoneisiin on moni ehdokas antanut vastauksensa kylmiltään, ilman pohjatietoja kaupungin nykytilanteesta. Siinä on helppo luvata kaikenlaista. Syksyn tulle paljastuu karu totuus. Olemassa olevat rahat ei riitä kaikkeen hyvään.

Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta.

Pian nelivuotiskautensa päättävä Karkkilan kaupunginvaltuusto sai aloittaa toimikautensa puhtaalta pöydältä: kaupungin talous oli reilun miljoona euroa plussalla. Vaaleissa valittava valtuusto puolestaan saa perintönä miljoonien eurojen alijäämän.

Siitä seuraa, että seuraavan valtuustokauden aikana tehdään vielä vaikeita talouspäätöksiä. Kunnan menoja ja tuloja joudutaan tasapainottamaan. Vaalikoneiden vastauksista vaan ei löydy vastauksia siihen millä keinoilla ehdokkaat ryhtyisivät taloutta sopeuttamaan. Sellaisten vastausten kiskomiseen tarvittaisiin valheenpaljastuskone.

Kommentoi