Ennakkoäänestyksessä otettiin Karkkilassa mahtava loppukiri – sunnuntainakin äänestyspaikoilla on erityisjärjestelyjä koronaturvallisuuden varmistamiseksi. Äänestyspaikoilla on myös vahva maskisuositus

Ennakkoäänestyksessä Karkkilan kaupungintalon aulassa oli koronaturvallisuuden varmistamiseksi selkeä ohjeistus ja viitoitus. Samantyyppiset järjestelyt ovat käytössä sunnuntaina kuntavaalien äänestyspaikoilla. Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Tiistaina päättyneessä ennakkoäänestyksessä Karkkilassa annettiin 2 047 ennakkoääntä. Naisia äänesti ennakkoon 1 071 ja miehiä 976. Ennakkoon äänesti lopulta peräti 29 prosenttia Karkkilan äänioikeutetuista.

Lohjalla ennakkoääniä annettiin 10 746, ennakkoäänien osuus oli 29,1 prosenttia. Vihdissä ennakkoon äänesti 32,9 prosenttia, yhteensä ääniä annettiin 7 515.

Viime viikolla laimeaksi kääntynyt karkkilalaisten äänestysinto alkoi jälleen viritä puolen viikon paikkeilla.

Vauhti kiihtyi viikonloppunakin niin, että maanantaiaamuna Karkkilan äänioikeutetuista oli äänestämässä käynyt jo 20,9 prosenttia. Uudenmaan alueen kuntien keskiarvo oli tällöin 22,7 prosenttia.

Maanantaina ennakkoäänestyspaikan sulkeutuessa Karkkilan kaupungintalossa äänestämässä oli käynyt 1702. Ennakkoon äänestäneiden osuus nousi 24,1 prosenttiin.

Uudenmaan keskiarvo oli maanantai-iltana 25,8 prosenttia.

Lohjalla ennakkoon äänestäneiden osuus oli maanantai-iltana 24,3 prosenttia ja Vihdissä 27,2 prosenttia.

Karkkilan äänestyspaikoille on sunnuntaiksi jouduttu tekemään joitain muutoksia terveysturvallisuuden varmistamiseksi.

– Suurin muutos yksisuuntaisen liikenteen järjestämiseksi, ja koronaohjeiden huomioimiseksi on Haukkamäen koululla, jossa äänestetään tällä kerralla liikuntasalissa luokkahuoneen asemesta, kertoo keskusvaalilautakunnan sihteeri, Karkkilan hallintopäällikkö Katja Kneckt.

–  Äänestyspaikoille on järjestetty yksisuuntainen liikenne, ja lisäksi kahden metrin turvavälit osoitetaan tarroilla ja opasteilla samoin, kuin ennakkoäänestyksessä.

Äänestyspaikoilla on vahva maskisuositus, ja äänestäjille on tarjolla käsihuuhdetta.

– Mikäli maskin käyttö ei ole terveydellisistä syistä mahdollista, äänestyspaikalla voi käyttää myös visiiriä, Kneckt esittelee.

Äänestyspaikoilla huolehditaan päivän aikana tehostetusti pintojen säännöllisestä desinfioimisesta.

Hengitystieoireisia ja karanteenissa tai eristyksessä olevia äänestäjiä varten on suunniteltu erityistoimenpiteitä.

Karanteeniin tai eristykseen tartuntatautilääkärin päätöksellä määrätty henkilö ei saa tulla sisään äänestyspaikkaan.

Tartuntatautilääkärin päätöksellä myös eristyksessä oleva voi tulla äänestyspaikan pihalle, mutta hän ei saa missään tilanteessa mennä sisälle äänestyspaikkaan.

– Eristyksessä olevan on äänestettävä joko omasta autostaan poistumatta tai usean metrin päässä muista ihmisistä pysytellen.

Äänestäjiä, jotka tietävät olevansa vaalipäivänä lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä pyydetään ottamaan hyvissä ajoin, viimeistään vaalipäivän aamuna yhteyttä keskusvaalilautakuntaan (puh. 050 571 8329 tai 044 467 5490).

Vaalipäivänä karanteenissa ja eristyksessä olevat äänestäjät voivat ottaa puhelimitse yhteyttä oman äänestyspaikkansa vaalilautakuntaan.

Vaalilautakuntien numerot ovat: Keskusta (äänestyspaikka Nyhkälän koulu) puh. 044 467 5473, Haukkamäki (äänestyspaikka Haukkamäen koulu), puh. 044 467 5495 ja Toivike (äänestyspaikka Toivikkeen päiväkoti), puh. 044 467 5496

– Myös äänestäjiä, joilla on vaalipäivänä hengitystieoireita tai omaehtoisessa karanteenissa olevia äänestäjiä pyydetään ottamaan yhteyttä keskusvaalilautakuntaan, tai vaalipäivän aikana oman äänestyspaikkansa vaalilautakuntaan äänestyksen järjestämiseksi äänestyspaikan pihalla, Katja Kneckt tähdentää.

Kuntavaalien varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina 13.6. äänestyspaikat avautuvat klo 9.00 ja sulkeutuvat klo 20.00.

Äänioikeutettu saa äänestää vaalipäivänä vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin ja ilmoituskorttiin, joka on lähetetty äänioikeutetulle.

Äänestyspaikastaan epätietoinen äänioikeutettu voi tiedustella asiaa myös puhelinnumerosta 044 467 5490 arkisin klo 09.00-12.00.

Kommentoi