Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uimarantojen vedet Suomessa ovat korkeatasoisia, kehuu eurooppalainen raportti – direktiivi ei huomioi sinilevää

Yleisten uimarantojen vesissä on Suomessa turvallista uida, selviää Euroopan ympäristökeskuksen tuoreesta uimavesiraportista.

Suurin osa Suomen uimavesistä, yli 95 prosenttia, luokiteltiin laadultaan erinomaiseksi tai hyväksi, mikä on kolme prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2019.

Tyydyttävään eli alimpaan hyväksyttävään luokkaan kuului viisi rantaa, mikä on alle kaksi prosenttia uimarannoista. Lisäksi neljällä uimarannalla eli 1,3 prosentissa uimaveden laatu luokiteltiin huonoksi.

Yhä useampi sisämaan tai rannikon uimavesi on luokiteltu joko erinomaiseksi tai hyväksi. Näihin kuului yli 97 prosenttia kaikista sisämaan uimavesistä.

Rannikolla erinomaiseksi tai hyväksi luokiteltiin lähes 90 prosenttia kaikista uimavesistä, mikä on 10 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2019.

Positiivista uimavesien laadun kehitystä selittää osin se, että yhä useammalta uimarannalta on otettu riittävästi näytteitä, mikä mahdollistaa laatuluokan määrittämisen.

Suomen uimavesistä vain viisi jäi ilman laadun luokkaa, koska veden laatua ei ollut vielä seurattu riittävän pitkään. Niistä yhdellä rannalla oli tehty uimaveden laatua parantavia toimia, ja loput olivat uusia uimarantoja.

– Aineistossa on harmittavasti myös jokunen huonoksi luokiteltu uimavesi. Toivon, että näillä uimarannoilla veden saastumisen syy saadaan selville ja uimaveden laatua parantavat toimet olisivat mahdollisia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoissuunnittelija Outi Zacheus tiedotteessa.

Sinilevien esiintymistä seurataan uimavesissä, mutta niiden yleisyyttä tai runsautta ei huomioida uimavesidirektiiviin perustuvassa uimavesiluokan määrittämisessä.

– Sinilevätilanteesta tiedotetaan uimarannalla ja kuntien verkkosivuilla. Koska sinilevän esiintyminen uimavedessä voi vaihdella jopa yhden päivän aikana, uimarin on hyvä arvioida uimaveden tilaa ennen veteen menemistä. Sinileväisessä uimavedessä uimista tulee välttää, muistuttaa Zacheus.

Euroopan uimavesiraportissa luokitellaan uimaveden laatu niillä rannoilla, missä suolistoperäistä saastumista kuvaavien bakteerien määrää uimavedessä on seurattu säännöllisesti neljän uimakauden ajan.

Bakteerimäärien perusteella voidaan arvioida esimerkiksi jätevesien vaikutusta uimaveteen.

Raporttiin on koottu uimakausilta 2017-2020 yhteensä yli 22 000 eurooppalaisen uimarannan tulokset.

Kesällä 2020 Suomessa oli 303 yleistä uimarantaa, joista 225 sijaitsi sisämaan vesistöjen äärellä ja 78 rannikolla.

Yksittäisten uimarantojen perustiedot ja seurantaan perustuvat uimavesiluokat ovat saatavilla Euroopan ympäristökeskuksen verkkopalvelusta. Palveluun koottujen tietojen mukaan Kyproksella, Itävallassa ja Kreikassa oli suhteellisesti eniten erinomaiseen luokkaan luokiteltuja uimavesiä.