Yrityksen perustaminen ryhmätyönä oli tervetullutta vaihtelua – Nyhkälän koulussa opiskeltiin yrittäjyyttä

Anu Frosterus-Setälä

Nyhkälän koulun kuudesluokkalaisten perinne viettää päivä yrityskylässä on nyt toista kevättä katkolla koronasta johtuen.

– Yrityskylässä vierailun sijaan oppilaat perustivat nyt omia yrityksiä, kertoo opettaja Tuomas Kannisto ja selvittää miten yrityksen perustamista edelsi teoriatunnit joiden aikana opittiin millaisia vaiheita pitää huomioida yrityksen perustamisen yhteydessä, miten tehdään liiketoimintasuunnitelma ja opittiin mitä tarkoittaa tuotesuojalaki.

6A-luokan oppilaat Ahti Aho ja Elias Frosterus perustivat yrityksen Nakkivene. Miten idea Nakkiveneestä syntyi? Millaista yritystoimintaa Nakkiveneellä on?

– Idea sai alkunsa siitä, että voisi tehdä taidekauppaa. Kun mietimme yritykselle nimeä oli meillä silloin nälkä ja siitä syntyi ajatus Nakkiveneestä, kertaa Elias yrityksen tarinan ja selvittää, että yrityksen logo on nakin muotoinen vene.

– Teimme molemmat nakkivene aiheisen taulun ja lisää tauluja teemme asiakkaiden tilausten mukaisesti. Tauluja myydään liiketilassa ja yrityksen verkkosivuilla. Hinta on sadasta tuhanteen euroon per taulu, kertoo Ahti ja huomauttaa, että jokainen myytävä taulu on uniikkikappale ja siksi hinta on myös sen mukainen.

6A-luokan oppilaat Suvi-Tuuli Kainulainen, Roosa Klemola ja Emma Heikkala perustivat yrityksen Suomalaiset korut.

Opittiin miten tehdään liiketoimintasuunnitelma ja mitä tarkoittaa tuotesuojalaki.

Yrityksen liikeidea on valmistaa ja myydä koruja omassa myymälässä. Millaisia vaiheita yrityksenne perustamiseen kuului?

– Päätimme heti, että haluamme tehdä koruja ja aloitimme siitä, että suunnittelimme oman korvakorumallin, kertaa Roosa ja selvittää miten noppakorut on valmistettu taikataikinasta joka sekin leivottiin itse.

– Liikeidea on, että kaikki korut on kotimaista käsityötä. Kun korumalli oli valmis, suunnittelimme yritykselle logon ja mainoksen. Yhden korvakoruparin hinta on 2,50 euroa.

Kannisto korostaa, että yrityksen perustaminen ryhmätyönä oli tervetullutta vaihtelua koronakevääseen.

– Ryhmätyössä parasta oli se, että ei tarvinnut istua hiljaa paikallaan, kiteyttää Ahti opettajan ajatuksen.

Yrityksen Tuomas Kanniston johdolla perustivat luokat 6A ja 6C. Ryhmätöiden tuloksena koululla syntyivät myös leipomo, internet ohjelmatoimisto ja autokauppa.

Kommentoi