Karkkilan ensimmäinen kauppapuoti avattiin 160-vuotta sitten

Karkkilan ensimmäinen kauppa, "puulaakin puari", toimi Tehtaanpuistossa Turuntien varrella. Kuva on otettu ennen vuotta 1894, jolloin rakennusta laajennettiin. Rakennuksessa oli puodin lisäksi kauppiaan asunto. Karkkilan ruukkimuseon kokoelmat

Tommi Kuutsa

Högforsin ruukinpatruuna Joseph Bremer avasi tammikuussa 1861 eli 160 vuotta sitten Karkkilan eli silloisen Pyhäjärven ensimmäisen kauppapuodin.

”Puulaakin puari” sijaitsi nykyisessä Tehtaanpuistossa, Turuntien varrella. Ruukin kaupanhoitajana toimi aluksi Otto Sundell.

Paikkakunnan toisen kaupan perusti vielä saman vuoden aikana Johan Magnus Salvén Närön maatilalle, ruukin kauppapuodin tuntumaan.

Högforsin kauppapuodin perustamiseen vaikutti se, että maaseudulla käytävä vähittäiskauppa eli maakauppa oli sallittu asetuksella vuonna 1859.

Sitä ennen kauppaa oli saanut käydä laillisesti vain kaupungeissa ja harvoilla maaseutumarkkinoilla.

Karkkilasta olikin aikaisemmin käyty kauppa-asioilla Hämeenlinnassa ja Helsingissä. Lähimmät viralliset maaseutumarkkinat pidettiin Lohjalla.

Högforsin tori oli Karkkilan kaupallisen elämän vilkkain keskus.

Högforsin kauppa oli maakauppojen tapaan sekatavarapuoti, jonka hyllyt notkuivat kotitaloudessa tarvittavaa tavaraa.

Myytävää roikkui myös katossa, seisoi nurkassa tai kellarissa. Suometar-lehdessä 1.12.1861 julkaistussa ilmoituksessa kerrottiin, että Högforsin puodin valikoimiin kuului mm. pumpulivaatteita, verhoja, huiveja, posliiniastioita, messinkisiä kynttilänjalkoja, pöytäveitsiä, käsisahoja, lukkoja, saksia, pumpulilankoja, väriaineita sekä kapakalaa, Norjan silliä, kahvia ja sokeria.

Högforsin ruukin ja Närön kaupat hallitsivat paikallista kaupankäyntiä varsin pitkään. Paikkakunnan kyliin ryhdyttiin perustamaan kauppoja vasta 1800-luvun jälkipuolella ja 1900-luvun alussa.

Närön sillan tuntumassa toimi 1890-luvulla myös Pyhäjärven postikonttori talossa, johon avattiin 1900-luvun alussa Lindqvistin kauppa eli Maalaisten kauppa.

Högforsin tori oli kuitenkin Karkkilan kaupallisen elämän vilkkain keskus. Ruukki järjesti vuodesta 1889 alkaen perjantaisin toripäivän omalla maallaan, masuunin yläpuolisella mäellä.

Torilla kävi sekä kauppiaita että asiakkaita varsin kaukaa. Myytävänä oli pääasiassa elintarvikkeita, kuten perunoita, voita, lihaa, silakoita ja viljaa. Myös kankaita, vaatteita ja astioita oli tarjolla.

Puulaakin puarin toiminta päättyi vuonna 1923. Sen tilalle perustettiin Högforsin kauppayhtiö, jolla oli Tehtaanpuiston lisäksi myymälä Tuorilassa.

Kauppayhtiön toiminnan päättymisen jälkeen Tehtaanpuiston rakennus siirtyi tehtaan rakennusosaston ja maaliverstaan käyttöön. Rakennus purettiin 1960-luvun lopulla.

Kommentoi