Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeus sinetöi Vastaamon konkurssin – Terapioiden tarkoitus jatkua Vervessä keskeytyksettä

Psykoterapiakeskus Vastaamon taru tuli päätökseensä tänään maanantaina, kun Helsingin käräjäoikeus asetti yrityksen konkurssiin. Konkurssihakemuksen selvitysmies toimitti menneenä torstaina.

Vastaamo ajautui maksukyvyttömäksi taannoisen tietomurron ja kiristyksen aiheuttamien kulujen vuoksi. Valtavassa tietomurrossa vietiin kymmenien tuhansien asiakkaiden henkilötiedot ja arkaluontoiset potilastiedot. Tietoja hallussaan pitänyt taho pyrki kiristämään Vastaamoa ja suoraan asiakkaita.

Terapiat jatkuvat Vastaamossa 1. maaliskuuta saakka. Jos konkurssipesä ja velkojat hyväksyvät kaupan, terapiat jatkuvat 2. maaliskuuta lähtien Vervessä. Vastaamo tiedotti Verve-kaupasta torstaina.

Vastaamo kehottaa kaikkia nykyisiä asiakkaitaan keskustelemaan terapeuttinsa tai psykiatrinsa kanssa siitä, miten terapiasuhdetta jatketaan Vervessä. Esimerkiksi kunnan tai sairaanhoitopiirin maksamana hoitoon hakeutuneen pitää olla yhteydessä maksusitoumuksen tehneeseen tahoon.

Kela tiedotti perjantaina pyrkivänsä varmistamaan, että sen asiakkaiden terapiapalvelut jatkuvat Vastaamon konkurssista huolimatta keskeytyksettä.

Vastaamossa terapiaa on saanut noin 2 800 Kelan asiakasta, joista noin 2 600 on saanut Kelan tukemaa psykoterapiaa ja 180 vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta.

Kelan kuntotuspsykoterapia-asiakkaiden terapia voi jatkua suoraan. Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaiden tapauksessa tilanne on monimutkaisempi: Kelan täytyy neuvotella Verven kanssa ja hyväksyä sopimuksiin ehdotettavat muutokset. Kelan täytyy myös tutkia, että terapia vastaa laadultaan sopimuksen ehtoja.

– Parasta olisi, että terapiasuhde voisi jatkua saumattomasti Vervessä. Tarvittaessa Kela auttaa Vastaamon tietomurron uhreiksi joutuneita asiakkaitaan uuden terapeutin löytämisessä, toteaa Kelan osaamiskeskuksen päällikkö Mikko Toivanen tiedotteessa.

Kaupassa ei Vastaamon mukaan siirry tietojärjestelmiä tai asiakastietoja, vaan asiakkuus alkaa Vervessä puhtaalta pöydältä.

Verven käytössä on A-luokan Kanta-yhteensopiva asiakas- ja potilastietojärjestelmässä, kun Vastaamossa on ollut käytössä B-luokkaan kuuluva järjestelmä, joka ei ole yhteydessä Kantaan.