Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Vesa Valtonen Jos edes tuhat pussillista kerättäisiin – Karkkilan ympäristötalkoot 9. toukokuuta

Karkkila on mukana Miljoona roskapussia -kampanjassa ja perinteiset Karkkilan Ympäristötalkoot järjestetään tiistaina 9.5.

Kampanjan tavoitteena on saada Suomesta talteen kevään aikana miljoona pussillista roskia kun yli 160 kuntaa tai kaupunkia, joukko järjestöjä ja yhteisöjä sekä tunnetut tv-kasvot yhdistävät voimansa.

Keräystyylillä tai roskapussin koolla ei ole väliä – pääasia on roskien kerääminen. Se on kaiken lisäksi mitä mainiointa hyötyliikuntaa.

Miljoona roskapussia -kampanjan aikana kerätyt roskapussit merkitään laskuriin sen paikkakunnan kohdalle, mistä roskapussit on kerätty.

Kilpailu on sinänsä sivuseikka, mutta se on kuitenkin mukava yllytin lähteä korjaamaan riemulla muiden jätöksiä?

Karkkilassa Miljoona roskapussia -kampanja huipentuu jo perinteeksi muodostuneisiin Karkkilan Ympäristötalkoisiin tiistaina 9.5. klo 15-19. Tapahtumakeskus on perinteisesti Keskuspuistossa.

Ympäristötalkoot aloitettiin Karkkilassa toistakymmentä vuotta sitten. Koronavuodet aiheuttivat näihin perinnetalkoisiin katkoksen, mutta viime vuonna Karkkilan kevätsiivouksessa oli jälleen iloista vilinää ja tekemisen riemua.

Keskuspuistossa sijainneella infopisteellä kävikin mukavanlaisesti väkeä hakemassa jätesäkkejä ja siivoushansikkaita – sekä saamassa ohjeita täyttyneiden jätesäkkien sijaintipaikkojen ilmoittamisesta seuraavan päivän keräyskierroksia varten.

Torille sijoitetulle siirtolavallekin kertyi säkki toisensa jälkeen täynnä kaikenlaista roskaa ja moskaa, jota ympäristöstä välinpitämättömät olivat nakelleet pitkin ja poikin.

Muutaman viikon mittaiset roskienkeruutalkoot myös auttavat todella paljon ympäristöstä huolehtivia kaupungin työntekijöitä.

Roskaa tuodaan valitettavasti myös muualta Karkkilaan. Näkyvimpiä ja runsaimpia esimerkkejä ovat käärepaperit ja muut roskat hampurilaisketjuista, joista lähimmät sijaitsevat Karkkilasta kymmenien kilometrien etäisyydellä.

Valtavan kiitoksen ansaitsevat he, jotka itsestään mitään ääntä pitämättä lähes ympäri vuoden korjaavat yleisiltä ja siis yhteisiltä alueilta muiden jättämiä roskia.

Auttaisiko jos sadan metrin välein olisi roskiksia, joiden sisältöä linnut eivät pääsisi nokkimaan maahan?

Hyvät tavat opetellaan kotona ja koulussa. Vanhempien antama esimerkki voi olla kovin turmiollinen ympäristöasioissakin.