Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karkkilaan Tienoon vaalikone on avattu - löydä oma ehdokkaasi!

Pääkirjoitus | Muutos sujui yhtä hyvin kuin 14 vuotta sitten

Karkkilan, Pusulan ja Vihdin yhteisen perusturvakuntayhtymä Karviaisen toiminta käynnistyi vuoden 2009 alussa. Karviaisesta tuli kahden kimppa kun Pusula liittyi Lohjaan kymmenen vuotta sitten.

Paljon oli Karviaisen rakentamisessa valmistelutyötä, projekteja, huolta, murhetta ja jännitystä. Yhdessä yössä ei mitään outoa ja ihmeellistä tapahtunutkaan – palvelut jatkuivat tutuissa paikoissa tuttujen ammattilaisten voimin.

Mittakaavaltaan valtavan paljon suurempi muutos tapahtui muutama päivä sitten lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kun kymmenen pitäjän yhteisen Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen toiminta alkoi.

Samalla hetkellä Perusturvakuntayhtymä Karviaisen toiminta päättyi sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajana. Muutos oli normikansalaiselle näkymätön – jälleen palvelut jatkuivat kuten ennekin.

Hyvinvointialueen starttivaihe kestänee jonkin aikaa ja tiedossa on, että ensimmäinen vuosi on mahdollisesti jopa raskaasti alijäämäinen.

Yhdessä yössä ei mitään outoa ja ihmeellistä tapahtunutkaan.

Hyvinvointialueet perustettiin erilaisten pitkään kestäneiden mutkikkaiden vaiheiden ja valtakunnallisten karttaharjoitusten jälkeen sosiaali- ja terveyspalveluiden parantamiseksi sanan varsinaisessa merkityksessä.

Keskiössä on palveluiden tarvitsija – mutta samalla toiminnan tehokkuutta pyritään monin tavoin tehostamaan. Palveluverkkoon saattaa siis jossain vaiheessa tulla muutoksia.

Aikoinaan Perusturvakuntayhtymä Karviaisen perustamisen avulla täytettiin muodollisesti kuntien palvelurakenteen uudistamiseen velvoittaneet lain kirjaimet.

Toisekseen Karviainen luotiin tarpeeseen järkevöittää ja myös monipuolistaa palveluja ja alentaa pidemmällä aikajänteellä kustannuksia. Kustannustehokkuuden lisäämisessä otettiin Karviaisen loppuvuosina jopa harppauksia eteenpäin.

Muutos oli 14 vuotta sitten Karvaisen jäsenkunnissa hallinnollisesti valtava, vaikka tutut palvelut olivat tarjolla tutuissa toimipisteissä.

Ajan mittaan alkoi toimintatapojen yhdenmukaistaminen. Hintaakin tälle kertyi, sillä työntekijöiden etuihin ei muutoksessa kajottu.

Tällainen harmonisointi on starttivaiheessa nyt myös Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella.

Se tiedetään jo nyt, että taloudellisesti ensimmäinen hyvinvointialueen toiminnan ja yhteisen oppimisen vuosi on erittäin haasteellinen.

Voi siis olla, että keväällä valittava uusi eduskunta joutuu jo kuluvan vuoden loppupuolella paikkaamaan valtavilla summilla hyvinvointialueiden taloutta.