Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Työn murros asettaa haasteita kaikille

Koronasyksy on taas alkanut, mutta erilaisena kuin vuosi sitten. Tartuntoja on, mutta rokotukset ja jo sairastettu tauti auttavat pitämään oireet lievinä. Rajoituksia ei ole eikä todennäköisesti tule. Työpaikoilla tämä tietää uuden normaalin alkamista. Lähitöihin, ainakin osin, on palattu jo useampaan kertaan aiemminkin, mutta suunta on ollut myös lähitöistä etätöihin tautitilanteen taas pahennuttua. Nyt on käsillä ajankohta, jolloin voidaan luoda pysyvämpiä ohjeistuksia ja ratkaisuja.

Vaihteluväliä esiintyy paljonkin.

Monille tietotyöläisille uusi normaali on tarkoittanut hybridityötä: osa työstä tehdään lähityönä, osa etätyönä. Vaihteluväliä esiintyy paljonkin työnkuvasta ja työantajasta riippuen. Asetelma ei kuitenkaan ole helppo. Työn asiantuntijat aavistelevatkin monen yrityksen epäonnistuvan hybridimallissa. Työntekoon liittyy paljon vanhoja tapoja ja uskomuksia, vähemmän tutkimusta.

Vaatii paljon tietoa ja tutkimusta, jotta työn nykyolemus onnistutaan päivittämään ajan vaatimusten mukaiseksi. Esimerkiksi korona-aikana siirryttiin kertarysäyksellä ja pakon edessä etätöihin, eikä tiedossa vielä kaikilta osin ole, millaisia jälkiä se on nykytyöelämään jättänyt.

Yritysten johto ja esihenkilöt ovat paljon vartijoina. Miten huomioida riittävästi persoonallisuuksia ja henkilökohtaisia toiveita, kun samalla pitää varmistaa, että esimerkiksi työntekijöiden kohtelu on tasapuolista? On selvää, että tutkimuksen ja tiedon lisäksi tarvitaan myös koulutusta. Nykyajan työelämä kaikkine ominaispiirteineen vaatii osaamisen päivittämistä ja sopeutumista ihan kaikilta – johdon lisäksi myös työn tekijöiltä.