Pääkirjoitus Kiva ja mukava ympäristö vaatii tekoja

Karkkilalaisia hellitään luonnolla, moni tavoin. Ilmakuvista avautuu pikkukaupunkialue, josta valtaosa on metsiä ja peltoja. Monet kirkasvetiset järvet, lammet ja virtaavat vedet kruunaavat kokonaisuuden.

Viime vuosien aikana Karkkilan varsinaisiksi turistihoukuttimiksi ovat nousseet monipuolinen ruukkimiljöö ja valtavasti elämyksiä tarjoava Koskireitti – puhumattakaan myös rauhaa kaipaavien suosimasta Toivikkeen alueesta.

Koskireittiä kulkee ulkopaikkakuntalaisia välillä suurissakin porukoissa. Keskustelu tuttujen ja tuntemattomien karkkilalaisten kanssa paljastaa ainakin sen, että läheskään kaikki heistä eivät ole vielä kävelleet metriäkään Koskireitillä.

Karkkilankin virtavesien arvo vain nousee, sillä vireillä on kauas tulevaisuuteen tähtääviä kunnostushankkeita.

Hankkeissa suunnitellaan ja toteutetaan virtavesikunnostuksia poistamalla pieniä vaellusesteitä ja edistämällä myös suurten vaellusesteiden poistamista. Työllä pyritään joen vaellusyhteyden ja toimivan jokiekosysteemin palauttamiseen.

Kunnostuksia suunnitellaan osin myös osavaluma-aluekohtaisesti. Niissä huomioidaan virtavesiluonto ja vesistön tilan parantaminen, veden viivyttäminen ja kuormituksen vähentäminen.

Jokainen voi tehdä jotain yhteisen ympäristö hyväksi – ja todella tekeekin.

On siis mahdollista, että jossain vaiheessa arvokalatkin nousevat Itämerestä Karkkilaan ja eteenkinpäin.

Myös 200-vuotias Karkkilan masuuni taitaa olla melkoiselle joukolle kanta-asukkaistakin vielä käymätön paikka.

Jos ja kun polttoaineen hinta hirvittää ja alkaa olla lomastressin piirteitä niin katse aivan lähiympäristöön. Ei siis välttämättä tarvitse mennä omaa järveä edemmäs kalaan.

Kahvioita ja ruokapaikkoja Karkkilassa on paikkakunnan kokoon suhteutettuna runsaasti ja perinteinen kohtauspaikka on väkeä laajemminkin houkutteleva Karkkilan Kauppatori.

Liikkumiseen ja urheiluun Karkkilan vaihtelevat maastot tarjoavat valtavasti mahdollisuuksia.

Suomen suosituimpia liikuntapaikkoja ovat kevyen liikenteen väylät, joista ei Karkkilassakaan ole suurta puutetta. Täytyy vain nähdä puut metsässä tai metsä puilta.

Puhtaat vedet ja muutenkin puhdas ja turvallinen ympäristö ovat hyvän arjen rakennuspalikoita, joiden arvo ymmärretään monesti vasta sitten kun jokin menee mönkään.

Karkkilalaisten kiistaton etu ovat ympäristön puolesta pyyteettömästi työtä tekevät ja usein kovin näkymättömät kansalaiset. Jokainen voi tehdä jotain yhteisen ympäristö hyväksi – ja todella tekeekin.

Ensimmäinen askel olisi se, että joka ikinen laittaisi roskat roskiksiin ja se, että tupakoitsijat lopettaisivat tumppien nakkelun pitkin pihoja ja pientareita.

Onneksi enää ei saa polttaa tupakkaa uimarannoilla. Näyttää valitettavasti kuitenkin siltä, että kaikki eivät ole tästäkään terveysuudistuksesta kuulleet – tai sitten he vain tapojensa orjina niskuroivat muista pisaraakaan välittämättä.

Hyvää ja turvallista kesää!

Etusivulla nyt

Luetuimmat