Pääkirjoitus: Älä hösy, kyllä se kevät tulee

Keväiset säät ovat houkutelleet Karkkilan seudulla jo innokkaimpia asentamaan kesärenkaita autoonsa.

Kevään eteneminen hivenen hidastui; pakkasta on luvassa koko viikko yötä päivää, joten vielä ei todellakaan ole aika vaihtaa renkaita – vaikka kuinka polttelisi hiljaisempi ja usein myös edullisempi ajelu.

Liikenneturva muistuttaakin, että renkaiden vaihdolla ei todellakaan ole kiire.

Milloin sinä tsekkasit ajoneuvosi renkaiden kunnon – tai edes varmistit renkaiden sopivat ilmanpaineet?

Liikenneturvan selvityksen mukaan lähes 70 prosenttia suomalaisista kertoo tarkistavansa renkaiden kunnon säännöllisesti.

Ilmanpaineita tulisi seurata tasaisin väliajoin ympäri vuoden. Renkaat on hyvä ratsata vähintäänkin silmämääräisesti samassa yhteydessä, jotta urasyvyydet ovat riittävät.

Tieliikennelain mukaan talvirenkaita pitää käyttää maaliskuun loppuun asti, mikäli sää tai keli sitä edellyttää. Jos siis olosuhteet ovat talviset ja tiet liukkaita, talvirenkaita on käytettävä.

Myös nastarenkaita saa käyttää maaliskuun jälkeenkin, jos keli sitä vaatii!

Päivänselvää pitäisi olla, että auton kuljettaja on vastuussa, että autossa on oikeanlaiset renkaat.

Renkaat ovat turvallisuuden kannalta yksi tärkeimmistä varusteista autossa. Rengastesteissä halvin malli ei ole koskaan testivoittaja.

Koko ajoneuvon hallinta riippuu renkaiden ominaisuuksista. Kuljettajan ja matkustajien tulevaisuus on maanteiden perusvauhdilla vain neljän kämmenenalan kokoisen kosketuksen varassa. Missä kunnossa ne autossasi ovat?

Lain mukaan urien vähimmäissyvyyden pitää olla 1,6 milliä, mutta jo ennen sitä renkaat ovat menettäneet ison osan pito-ominaisuuksistaan, ja etenkin sateella vesiliirtovaara kasvaa. Monet ovat sen karvaasti kokeneet.

Myös renkaiden valmistusvuosi kannattaa tarkistaa renkaanvaihdon yhteydessä. Moni ei tule ajatelleeksi, että renkaillakin on parasta ennen päiväys. Renkaaseen on painettu koodi, joka kertoo valmistusvuoden ja kuukauden.

Liikenneturvan suunnittelija Toni Vuoristo muistuttaa, että renkaan kokonaisikä on kansainvälisten suositusten mukaan enintään kymmenen vuotta ja käyttöikä kuusi vuotta.

Kirjoittaja on Karkkilan Tienoon päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat