Pääkirjoitus: Roimat sakot virittämisestä

Mopoilun suosio kasvoi vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen aikana rajusti, mutta myös sen jälkeen.

Sinnikkäimmät ajavat mopoillaan ympäri vuoden, muutamat myös Karkkilassa. Varttuneemmille mopoilijoille tämä kulkupeli arjen apu asioiden hoitamiseksi. He osaavat liikennesäännöt eivätkä uhmaa omaa tai muiden terveyttä.

Onnettomuuksissa loukkaantuneiden mopoilijoiden määrä nousi erässä vaiheessa moninkertaiseksi.

Liikenteen ammattilaiset esittivätkin silloin vetoomuksen, jotta vanhemmat keskustelisivat syvällisesti lastensa kanssa mopoilun säännöistä ja ajoturvallisuudesta – virittämätöntä mopoahan ei saa näyttävästi keulimaan!

Liikennevahinkojen tutkijalautakuntien mukaan riskitekijöitä mopo-onnettomuuksissa ovat olleet vähäinen ajokokemus, alkoholin vaikutuksen alaisena ajaminen, liian suuri tilannenopeus, viritetyllä mopolla ajaminen ja kypärän käyttämättömyys tai virheellinen käyttö.

Kevät etenee – pian on mopojen ja kevytmoottoripyörien pärinä jälleen keskellämme.

Mopon virittäminen on sukupolvesta toiseen ollut kansanhuvia, jolla kaveripiirissä rehvastellaan. Liikenteessä villivarsojen lailla poukkoilevat muutamat mopoilijat ja kevarikuskit pilaavat usein koko ikäluokan liikenteellisen imagon.

Kaikki tietävät, että viritetyllä mopolla tieliikenteessä ajaminen on laitonta. Tästä täysin piittaamattomina mopoja kuitenkin viritellään, monesti jopa vanhempien avustuksella.

Viritetyllä mopolla ajaneista jopa yli 80 prosenttia on ilmoittanut, että heidän vanhempansa tietävät mopon virittämisestä. Pojat virittävät yleensä moponsa itse ja tytöistä yli puolet vastasi, että heidän vanhempansa olivat virittäneet mopon.

Poliisilla on ollut pitkään onneksi tiukka asenne virittelyihin. Niinpä monet ovat karvaasti kokeneet hölmöilynsä hinnan. Virittämisestä kiinni jäämisen kustannukset voivat olla helposti yli tuhat euroa.

Virittämisestä onneksi sakotetaan: viritetty mopo katsotaan moottoripyöräksi, jolloin siitä on maksettava sen mukainen vero. Moottoripyörästä on lisäksi maksettava korkeampi liikennevakuutusmaksu kuin moposta, muista seuraamuksista puhumattakaan.

Virkavallan valvovat silmät eivät poliisilaitoksen laajalla toimialueella kuitenkaan riitä karsimaan kaikkia mätiä omenia terveiden joukosta.

Ei paljoa auta yleinen soosottaminen jos laittomuuksien tielle opetetaan kotona!

Kirjoittaja on Karkkilan Tienoon päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat